Micuţii aflaţi în clinica de oncologie a Spitalului Fundeni i-au cerut lui Moş Crăciun să le aducă sănătate şi câteva jucării. În Institutul Oncologic Fundeni sunt trataţi aproximativ 200 de copii bolnavi de cancer din toată ţara. Unii dintre ei stau chiar şi câteva luni în spital.
Sunt prea mici pentru a şti cât de gravă e boala de care suferă. Institutul Oncologic Fundeni a devenit pentru ei a doua casă, una cu oameni îmbrăcaţi în alb, copii bolnavi şi părinţi trişti.
Orice ajutor pe care il puteti acorda acestor copii bolnavi de cancer este binevenit.
Contact:
Monica Dragomir M.D., Ph.D. Senior Specialist in Oncology Associate professor
tel/fax +4021318255 e-mail md.dragomir@gmail.com
Institutul de Oncologie, str. Fundeni, nr 252 , sector 2, 72425 Bucuresti, Romania
Asociaţia P.A.V.E.L. se ocupă de copiii bolnavi de cancer, internaţi la Institutul Clinic Fundeni. www.asociatiapavel.ro
Campania ziarului Adevarul: http://www.adevarul.ro/articole/draga-mos-craciun-eu-cred-in-minuni.html
In Romania , aproape 500 de copii se imbolnavesc de cancer in fiecare an.
90% dintre ei s-ar putea vindeca gratie tehnologiilor medicale moderne, care exista si in centrele specializate din Romania.
Cu toate acestea numai jumatate dintre ei reusesc sa supravietuiasca.
Sansele celorlalti sunt irosite pentru ca ajung prea tarziu in aceste centre , atunci cand boala este prea avansata pentru a fi invinsa.
Cancerul la copil este rar comparativ cu cancerul la adult. Desi reprezinta doar 2% din toate cancerele, are o uriasa incarcatura emotionala si reprezinta conceptul “ cancerul poate fi vindecat”. Cancerul reprezinta a doua cauza de deces la adult, dar si la categoria de varsta 5-14 ani in tarile dezvoltate. Cele mai frecvente tipuri de cancer care apar la copii sunt diferite de cele care apar la adult. Leucemiile, limfoamele Hodgkin si non- Hodgkin reprezinta 30- 40% din toate malignitatile. Dintre tumorile solide cele mai frecvente sunt tumorile cerebrale care reprezinta 20% din cancerele copilului, fiind urmate de cancerele specifice copilului (nefroblastom, retinoblastom si neuroblastom), cancerele osoase si de tesuturi moi.
In ultimele 3- 4 decade s-au inregistrat progrese uriase in diagnosticul si tratamentul cancerelor la copil, astfel incat rata de vindecari a crescut de la 50 % in anii 1970 la 80% in anii 2000. In unele localizari a depasit 90%: Limfom Hodgkin: 95%; Nefroblastom: 92%; virtual toate cancerele testiculare pot fi vindecate.Aceste progrese au creat o diferenta uriasa intre tarile dezvoltate si tarile cu resurse limitate. Dintre copiii cu cancer, 80% traiesc in tari defavorizate economic si nu au acces la asistenta medicala spcializata.
In tara noastra situatia este undeva intre extremele mentionate anterior. Avem posibilitatea de a trata majoritatea cancerelor la copil la standardul international actual stabilit de SIOP (Societatea Internationala de Oncologie Pediatrica), pastrand diferente de performata a aparaturii utilizate in diagnostic, tratament radiologic si chirurgical. Trebuie subliniat faptul ca acest lucru este posibil numai in cateva centre specializate din tara. Numarul relativ mic de cazuri de cancere la copil sunt tratate in toate tarile doar in cateva centre specializate si dotate cu ceeace este necesar, astfel incat sa poata atinge performantele terapeutice mentionate.
De ce rezultatele obtinute de noi sunt mult inferioare celor obtinute in tarile dezvoltate, daca resursele materiale sunt relativ suficiente (fara a fi performante) pentru a trata copii cu cancer conform standardului international?
Cauza principala este diagnosticul in stadii avansate ale bolii in care tratamentul chiar corect instituit nu mai are viza curativa ci doar paliativa, poate prelungi supravietuirea dar nu mai poate vindeca.