Lucian Muntean
 
Cu Porcul La Venetia - Lucian Muntean
 
arhiva noutati
 
Cu Porcul la Venetia
11-11-2009

 "Traiasca Porcul" la Bienala de Artă de la Veneţia.

 

„The End of Folklore”: ultima expoziţie din seria „Young Romanian Art” din cadrul rezidenţei IRCCU Veneţia pe durata Bienalei de Artă

 http://www.icr.ro/venetia/evenimente-4/the-end-of-folklore-ultima-expozitie-din-seria-young-romanian-art-din-cadrul-rezidentei-irccu-venetia-pe-durata-bienalei-de-arta.html

În perioada 10-17 noiembrie, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia găzduieşte cea de-a paisprezecea – şi ultima -expoziţie din seria “Young Romanian Art”, proiectul curatorial semnat de Mircea Nicolae, câştigătorul rezidenţei pe timpul Bienalei de Artă de la Veneţia.
Expoziţia se numeşte “The End of Folklore” şi cuprinde lucrări de Maxim Dumitraş, Lucian Muntean şi Cosmin Năsui.
“Sunt lucruri care, odată cu integrarea României în UE, sunt pe cale să dispară. Unul dintre ele este ritualul tăierii porcului. Noile norme cu prevedere la sacrificarea animalelor obligă ca aceasta să se desfăşoare numai în abatoare.
Cuţitul de sacrificiu, paiele, lampa de gaz, peria de rădăcini, maşina de cârnaţi, nu-şi mai găsesc rostul şi pot dispărea definitiv. Amintirile şi comportamentele legate de sacrificiul porcului sunt foarte importante pentru populaţia rurală.
Porcul este un suvenir cultural, aproape o emblemă a unei ciclice sărbătoriri autohtone a vieţii. Cu toate astea, legendele despre măcelarii vestiţi sunt acum plasate la marginea legalităţii” spune Cosmin Năsui.
“Young Romanian Art” reprezintă o parte din proiectul de rezidenţă al lui Mircea Nicolae, organizatorul şi curatorul celor 14 expoziţii găzduite de Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în perioada iulie – noiembrie 2009. Această serie de expoziţii, fiecare cu durata de o săptămână, urmăreşte promovarea artei tinere româneşti pe timpul actualei ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia.
Pentru detalii vizitaţi http://young-romanian-art.blogspot.com/

 
© TOATE DREPTURILE REZERVATE, Lucian Muntean - 2019 termeni de utilizareenglish
 
    Modernism.RO