Lucian Muntean
 
Claude Monet La Giverny - Lucian Muntean
 
arhiva noutati
 
Claude Monet la Giverny
05-07-2010

Gradina lui Claude Monet la Giverny

fotoreportaj Lucian Muntean, mai 2009

http://www.modernism.ro/2010/06/24/gradina-lui-claude-monet-la-giverny/

Aflat in Normandia,  la 75 km de Paris, pe malul Senei, satul Giverny are un peisaj deosebit, cu vegetatie abundenta. Pictorul impresionist Claude Monet s-a mutat cu familia in satul Giverny in 1883, unde a trait in urmatorii 43 de ani.

Incepand din 1887 numerosi pictori  se perinda la Giverny, precum Sargent, Metcalf, Ritter, Taylor, Wendel, Robinson, Bruce si Breck.  In 1890 Monet cumpara  o proprietate, o casa, fosta ferma cu gradina de legume.  Incepe lucarile de amenajare a gradinii. Initial sapa si face un lac artificial pe cursul micului paraias ce trece prin spatele gradinii, creand lacul Nimfelor.  In timp gradina este amenajata cu o arhitectura deosebita, iar zona lacului dobandeste o vegetatie luxurianta.

In 1916 artistul decide sa construiasca un  mare atelier de 23m X 12 m anexat casei. In vechea cladire in stil normand, Monet colectioneaza atat mobilier cat si arta orientala, in special pictura japoneza, care poate fi vazuta si azi in cadrul expozitiei permanente.

Peisajul deosebit al gradinii sale il inspira pe Monet, o mare parte din lucrarile sale redau atmosfera din acest loc. Gradina in ansamblul ei este considerata capodopera lui Claud Monet.

De asemenea la Giverni este Muzeul Impresionismului – Musée d’Art Américain Giverny, fondat de Daniel J. Terra in 1992. Aici se organizeaza The Normandy Impressionist festival in perioada iunie – septembrie 2010.

 
© TOATE DREPTURILE REZERVATE, Lucian Muntean - 2019 termeni de utilizareenglish
 
    Modernism.RO